Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

RODO - ochrona danych osobowych

Czcionka:

Szanowni Państwo

W związku z wejściem w życie nowych przepisów o ochronie danych osobowych (RODO) - prosimy o zapoznanie się z treścią klauzuli informacyjnej o przetwarzaniu danych osobowych w Gminnej Bibliotece Publicznej w Potęgowie. 

Klauzula informacyjna

  1. Administratorem danych osobowych jest Gminna Biblioteka Publiczna w Potęgowie z siedzibą przy ul. Szkolnej 2b, 76-230 Potęgowo.  
  1. Inspektorem Ochrony Danych jest Paweł Kamiński, z którym można kontaktować się 
    e-mailowo: pawel.kaminski@onet.eu.  
  1. Administrator danych przetwarza dane osobowe w celu realizacji obowiązków wynikających z ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1479) oraz innych przepisów prawa określonych w Statucie jednostki.  
  1. Dane osobowe mogą być powierzane do przetwarzania odbiorcom danych na podstawie stosownych umów podpisanych przez Administratora Danych w związku z prawidłową realizacją zadań. 
  1. Podstawą przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit c) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie  o ochronie danych).  
  1. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak ich podanie jest warunkiem dostępu do materiałów bibliotecznych wraz z możliwością ich wypożyczania.  
  1. Dane osobowe przetwarzane będą przez okres posiadania prawa do korzystania z usług Biblioteki, obowiązku archiwizowania dokumentacji i ewentualnych roszczeń.  
  1. Osoby, których dane osobowe są przetwarzane, posiadają prawo dostępu do danych osobowych dotyczących ich osoby, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania.  
  1. Osoby, których dane osobowe są przetwarzane mają prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.  
  1. Dane osobowe, które są przetwarzane przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Potęgowie nie będą podlegać zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji,  w tym profilowaniu.   

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2021
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Imieniny